vrijdag 29 januari 2010

70% US HR-managers wijst wel eens een kandidaat af na internet check

Voor bijna 80% van de Amerikaanse HR-managers is het checken van de online-identiteit van sollicitanten een standaard procedure. 70% wijst wel eens kandidaten af op grond van wat hij/zij over een kandidaat op internet vindt. In de UK gebruikt 47% standaard internet en wijst 41% wel eens iemand af.  In Duitsland wordt veel minder vaak iemand afgewezen op basis van internet (16%), maar ook daar wordt bij 59% van de onderzochte bedrijven de namen van sollicitanten ingevoerd in zoekmachines.

Microsoft maakte deze cijfers bekend, na een onderzoek onder ruim 1.000 HR professionals. Nederlandse cijfers zijn niet bekend, maar ik denk dat die meer in de richting van de Engelstalige landen ligt, dat richting Duitsland. De meest genoemde redenen om een sollicitant niet aan te nemen zijn: gevonden foto en video materiaal, bezorgdheid over de effecten van iemand uitgaansleven en uitspraken en geplaatst commentaar van de sollicitant.

In een parallel onderzoek kwam naar voren dat maar 37% van de sollicitanten vond dat ze zelf verantwoordelijk waren voor het beschermen van hun eigen online identiteit. Je mag als sollicitant er van alles van vinden dat recruiters dit doen, maar ze doen het. Dus is het belangrijk dat je daar rekening mee houdt en zelf acties onderneemt. Ik geef regelmatig trainingen aan interim-managers over hoe jezelf te presenteren in deze markt. Het is opvallend hoe naïef veel deelnemers nog steeds zijn als het gaat om de rol van internet in het selectieproces. Zeker in de interimmarkt gebruiken opdrachtgevers en bureaus internet veelvuldige voor een achtergrond check van een kandidaat.


Internet biedt prachtige mogelijkheden om zelf te onderscheiden en zichtbaar te maken. Maar voorzichtigheid en vooral wijsheid over wat je op bijvoorbeeld social media doet is erg verstandig. En daar gaat je zelf over. Of zoals Cliff Evans, hoofd ‘privacy and security’ van Microsoft UK stelde bij een toelichting op het onderzoek: “Het negeren van je online reputatie is geen optie meer. De privacy kant van het delen van informatie en reputatie-gegevens zou een belangrijk onderwerp moeten zijn voor iedereen, zeker in deze tijden waar banen schaars zijn. Denk goed na over het beeld dat je over jezelf neerzet”  


In deze slideshare vind je meer details:






donderdag 28 januari 2010

Personal Branding TV

Voor wie interesse heeft in personal branding, voor zich zelf of als HR-tool voor eigen medewerkers, komt Personal Branding guru William Arruda met een serie video presentaties over dit onderwerp. Dit onder de titel personal branding TV. Soms handiger dat weer een blog lezen. Oordeel zelf: http://www.personalbranding.tv/

maandag 25 januari 2010

Gaat Associates Flametree achterna?




Vorige week heeft ABN/AMRO de stekker uit haar online ondernemersnetwerk Flametree getrokken. Dat roept de vraag op wat de bank met haar jobboard voor interimmers Associates gaat doen? Ligt voor haar het zelfde lot te wachten? Directeur Arno Zondag werpt die suggestie in ieder geval verre van zich.
Associates als leidende marktpartij 
Flametree werd anderhalf jaar geleden gelanceerd door de ABN/AMRO en moest uitgroeien tot een online ondernemersnetwerk gericht op het MKB. Uit het bericht over de beëindiging van Flamtree wordt duidelijk dat ABN geen geld meer wil investeren in dat initiatief. Ongeveer tegelijkertijd met Flametree kwam de bank tot veler verrassing met Associates, het online matching-systeem voor interimprofessionals. Associates werd gelanceerd met de ambitie om uitgroeien tot dè plek waar inlenende organisaties en interimmers eenvoudig en rechtstreeks zaken met elkaar kunnen
doen tegen relatief lage kosten. Er vooral op gericht dus om de schakel van bureaus in het inkoopproces weg te nemen. Gezien de investeringen en het media offensief waarmee de lancering gepaard ging, werd er intern verwacht dat Associates in korte tijd een substantieel marktaandeel zou verwerven. Met als doel de grootste werkgever van Nederland te worden, stelde Arno Zondag, initiatiefnemer en directeur van Associates, in april ’09 in een artikel over jobboards voor interimmers.
Ambities niet waar gemaakt 
Associates heeft die ambitie tot op heden niet kunnen waar maken. Op de site zijn voornamelijk opdrachten te vinden van de ABN/Fortis combinatie, waarmee de indruk blijft dat Associates niet veel meer is dat een inkoopbureau van die bank. Sporadisch zijn er opdrachten te vinden van andere organisaties. Maar daarmee zullen de miljoenen investeringen die zijn gedaan in het backoffice systeem, die overigens prima in elkaar zit, niet terugverdiend worden. Daarbij heeft Associates zich ook genoodzaakt gezien een deel van haar businessmodel om te gooien. Waar aanvankelijk interimmers moesten betalen om opgenomen te worden in het systeem, is inschrijving nu gratis en betaal je pas nadat je gematched wordt. Dat zal de drempel voor veel interimmers verlagen om zich aan te melden, maar het haalt ook de eerste geldstroom weg. Arno Zondag van Associates heeft een ander kijk op de ontwikkeling van zijn platform: “Sinds onze soft launch oktober 2008 (hard launch januari 2009) nu een goed jaar bezig en zeker niet zonder resultaat: preferred supplier bij ABN AMRO (logisch), maar ook bij De Belastingdienst, Ministerie van Financiën en Fortis Bank Nederland (lijkt logisch, is het niet). Stuk voor stuk opdrachtgevers van formaat, die pas in zee gaan met een leverancier, als men het volledige vertrouwen heeft in hun propositie en werkwijze.” Zondag erkent dat het gebrek aan diversiteit van opdrachten een zwak punt is. Hij belooft voor 2010 dat minimaal 10 opdrachtgevers zich aansluiten. Het moet gezegd worden dat Associates zelfstandigen in staat stelt om zonder tussenkomst van de traditionele bureaus genoemde bastions binnen te komen. Dat was voorheen onmogelijk.
Strijdbaar tegen de gevestigde orde
Het wegdrukken van die bureaus is altijd een grote drijfveer geweest voor Zondag. Associates laat anders dan bijvoorbeeld Freelance.nl geen opdracht van bureaus toe. Arno Zondag blijft in een reactie strijdbaar: “Wij (hebben) een dusdanig geluid in de markt laten horen, dat de gevestigde orde per direct is overgegaan tot verlaging van hun marges. Waarvan de interim professionals direct profiteren, evenals de opdrachtgevers. Hiermee hebben de traditionele dienstverleners tijd gekocht, niet meer dan dat. Want een goede intermediair onderscheidt zich natuurlijk niet alleen in haar prijsstelling, maar steeds meer door haar volledige pakket aan dienstverlening” Associates lijkt zelf ook tijd te kopen door op zoek te gaan naar een strategische partner. In de markt gaat sinds de herfst het geluid rond dat Associates zo´n partner zoekt. Alhoewel Zondag op dit punt niet inhoudelijk wilde reageren, lijkt die samenwerking in een afrondende fase. Daarmee zal Associates, anders dan Flametree, minder afhankelijk zal zijn van het geduld van de kasbeheerders van de ABN/AMRO. Desalniettemin Associates heeft nog een lange weg te gaan om de investeringen terug te verdienen en de eigenaren van bemiddelingsbureaus echt zenuwachtig te maken.

woensdag 6 januari 2010

Je merk bouwen via Social Media?


Mooie relativerende post van Richard Meyer met de titel: “Just because I buy a product does not mean I want have a relationship with it.”

Zijn betoog is dat marketeers social media lukraak inzetten, zonder te weten wat ze doen. En met de misplaatste gedachte dat elke consument een vriend voor het leven zal en moet worden.
“I am so sick of all the hype and bull shit around social media. You'd think that social media is going to save brands and restore sales and make marketing relevant again.”
Niet dat Meyer geen rol ziet voor social media:
“you still need to use social media as a business intelligence tool and to have a channel for customer feedback but please don't tell me it's going to save your brand.”
Nu ja, een frisse gedachte.